Van altijd en dus 24/7 online naar een periode zonder Instagram. Klinkt als een flinke uitdaging voor een social addict terwijl het ook nog eens mijn job is, toch? Uitdagingen ga ik sowieso altijd graag aan, maar een recente gebeurtenis was voor mij de druppel om mee te doen. Een tijdje geleden gaf mijn lichaam me namelijk een seintje dat ik beter op mezelf moest gaan letten…

Mocht je het op mijn eigen Instagramprofiel gemist hebben, dan kun je hieronder nogmaals lezen waarom ik besloot om samen met DigiDope de uitdaging aan te gaan én om anderen te waarschuwen en in te inspireren.

 

‘’In onze maatschappij zijn we 24/7 connected en als ondernemer ben je sowieso altijd aan het werk. Met een job waarbij Instagram van groot belang is, vreet me dit soms ook weleens op. Waarom ik vanaf morgen 3 dagen offline ga?

Ik werk nu zo’n 2 jaar fulltime voor mezelf en daarvoor combineerde ik dit met een job en een studie. Dat was zeker geen 9-17 job en mijn valkuil is dan ook dat ik alles leuk vind. Ik grijp dingen aan, wil altijd voor iedereen het maximale resultaat behalen en iedereen tevreden houden. Resultaat? Succes, maar wel succes waarbij je je omgeving en jezelf begint te verwaarlozen. Iets wat het absoluut niet waard is. Altijd ‘aan’ staan voor je werk en social media checken zuigt energie waar je lichaam vroeg of laat een halt toeroept..

Toen een van mijn beste vrienden een tijdje geleden vroeg of ik zin had om over twee maanden een citytripje te doen, liep ik compleet vast. Waar ik normaal gesproken zonder te vragen waarheen “ja” had gezegd, brak het zweet me nu uit. Ik wist even niet wat me overkwam, was dit dan waar iedereen me voor gewaarschuwd had? Dat het me een keer teveel zou worden en ik met een burn-out thuis zou komen te zitten?’’

 

Mijn verwachtingen vooraf
Wanneer je besluit een aantal dagen geen gebruik te maken van Instagram, dan weet je dat je te maken gaat krijgen met prikkels. Zo zouden we gemiddeld 221 keer per dag op onze mobiele telefoon kijken. Tweehonderdéénentwintig keer. Per dag
!

Instagram is tegenwoordig de place to be om te weten wat je vrienden doen en waar ze uithangen. De plek waar ik zoek naar restaurants en andere hotspots in plaats van via het vertrouwde Google.   De app waarbij je na het posten van je foto blijft refreshen om te checken of je likes ‘’lekker gaan’’.

Ja, ik ga het missen. Ja, ik heb behoefte aan rust.

Het experiment
Met een werk- en privételefoon probeerde ik beide te scheiden om meer rust te creëren. Dit zorgt toch stiekem voor nóg meer impulsen om naar je telefoon te grijpen en nog meer meldingen te checken die als voorvertoning op je scherm verschijnen. Nu gaan we echt beginnen met het experiment.

First step? 
Alle meldingen op mijn telefoon uitschakelen om in ieder geval geen extra prikkels te krijgen van een oplichtend scherm. Spannend vond ik dit niet, wel werd ik benieuwd naar intrinsieke prikkels. Prikkels met het verlangen om even op je telefoon te kijken naar wat er allemaal speelt om je heen.

Na deze stap post ik onderstaande Instagrampost en ga ik voor drie hele dagen offline. Drie dagen waarin je je stiekem toch afvraagt hoe mensen reageren op het experiment, op de foto die ik de dag daarvoor postte met mijn persoonlijke verhaal en wat je vrienden allemaal uitspoken terwijl ik in Spanje zat.

Allereerst bedankt voor jullie reacties op de voorgaande, erg persoonlijke, post! ❤️Een post waarin ik vertelde wat me dwars zat en waarvoor ik jullie wil behoeden. Vanaf vandaag ga ik een aantal dagen offline van Instagram om te kijken wat dit met mijn gemoedsrust doet. Ik verwacht dat ik 100x per dag een prikkel krijg om ‘’ff’’ Instagram te checken, maar ook dat ik Instagram even kan loslaten om daarna mijn aandacht en energie hopelijk beter te kunnen verdelen. . Heb jij wel eens een periode social media gedag gezegd? Ik ben benieuwd hoe dat voor jou voelde en hoe dat jij er daardoor tegenaan ging kijken? Short term of long term! . Over een paar dagen ben ik terug en zal ik mijn ervaringen met jullie delen. Ciao dames en heren! . @digidope #groetjes #digidope #21dagen #coldturkey #deleven #digitaleverslaving #fitdutchies #fitdutchie #digitalnomad #work #personal #spon

A post shared by FITDUTCHIES • ONLINE MARKETING (@jordisloots) on

Did I survive?
Ja, zeker. Ik heb gemerkt dat ik in die drie dagen mijn tijd heel anders kon indelen dan ik daarvoor deed. Dit klinkt echt alsof ik enorm verslaafd ben aan mijn social kanalen, maar het is door mijn werk gewoon een deel van mijn dagelijkse bezigheden. Een prikkel die ik een X aantal keer per dag krijg en er dan aan toegeef.

Die drie dagen offline kun je vergelijken met de zogenoemde vliegtuigmodus als je 10.000 meter in de lucht zit en niks online kunt doen. Hoe heerlijk is het eigenlijk als je zo’n blok af en toe voor jezelf inplant om te bedenken wat er echt toe doet? Of om gewoon even niks te doen?

Het is lastig om niet toe te geven aan die prikkel, maar het zorgt er ook voor dat je niet telkens wordt afgeleid van datgene waar je mee bezig bent. Tijdens je werk, tijdens een etentje met vrienden die je niet elke dag ziet of tijdens een mooie wandeling.

Zeg nou zelf, hoe vaak kijk jij nog naar de mooie natuur om ons heen. Naar andere mensen in je omgeving of alle geluiden die ons leven rijk is? Laat je telefoon eens een keer thuis, laat je koptelefoon af en geniet van ons offline leven.

Hoe nu verder?
Het klinkt gek uit de mond van een online marketeer & ondernemer die leeft van social media en online marketing, maar we zouden ons online gedrag allemaal best wat mogen minderen. Vraag eens aan je ouders of opa en oma hoeveel mensen er vroeger met een burn-out thuis kwamen te zitten en kijk daarna eens in je eigen omgeving. Bizar verschil, toch?

We worden aan zoveel prikkels blootgesteld, moeten zo veel presteren en dat lijkt alleen maar erger te worden. Af en toe je telefoon laten voor wat het is en genieten van tijd die je in jezelf investeert, is op de lange termijn een kostbaar goed.

We zijn nu een paar dagen verder en ik probeer mijn social media tijd nu meer in te plannen. Tussendoor op vliegtuigmodus en die meldingen blijven uit. Een appje missen? Als het echt belangrijk is, bestaan the good old SMS en een belletje ook nog, right?

Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Let me know onder dit artikel of via onderstaande Instagrampost op mijn eigen profiel!

Dit experiment ging ik samen aan met DigiDope (idee van Anderzorg),
waarover je meer kunt lezen via deze link!

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

2 Responses

 1. Marchealthy

  Leuk experiment, heb er zelf ook wel eens over nagedacht, vooral ook omdat ik zoveel bezig ben met instagram. Maar dan denk ik ook weer, dat ik juist instagram heb ook om andere te motiveren en als dagboek.

  Dus dan is een experiment om even offline te gaan juist weer niet eerlijk tegenover mijn volgers. Ik denk inderdaad wel dat het veel rust geeft haha.

  Leuk om te lezen! 🙂

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Het is sowieso dubbel! Ik heb ook zeker geen plannen om te stoppen met social media, maar een reality check was wel fijn! Nu prioriteer ik een stuk beter!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.