Zoals de meeste van jullie wel weten heb ik MS. Mocht je dit nog niet weten en nu heel erg schrikken, sorry. Maar zo schrok ik dus ook, vandaag precies 2 jaar geleden. 22 oktober 2013 kreeg ik de diagnose. Mijn wereld en lichaam stortte letterlijk in. Vandaag is mijn MS verjaardag.

Niet direct reden voor een feestje natuurlijk. Maar toch ben ik blij als ik op de afgelopen 2 jaar terugkijk. Ik wil dit met jullie delen om meer positieve verhalen over ms online te krijgen. Mocht je dit lezen net na je diagnose weet dan dat er betere dagen komen en hou hoop.

Maartje MS verjaardag

 

Spanning

Ten eerste ben ik blij dat ik alles nog kan doen wat ik wil. Want jeetje, wat waren de eerste maanden spannend. Alleen maar vragen de eerste maanden en niemand had echt antwoorden. Zou ik ooit nog het gevoel in m’n benen helemaal terugkrijgen? Of zou het vanaf nu alleen maar erger worden?

Je moet afwachten in welk stadium je zit. Daarnaast hoor je eerst alleen de meest erge verhalen waardoor ik echt dacht dat ik afgeschreven was. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat er ook heel veel positieve verhalen zijn. Mensen die jarenlang zonder extreme klachten leven. Mensen die nog gewoon werken en vanalles ondernemen. Gelukkig maar. Ik denk, en hoop dat ik een van hun ben. Helemaal zeker zal dit alleen nooit zijn. Maar ik denk altijd maar zo: je kan ook morgen onder een bus terecht komen en dan is je leven in 1x over. Dan heb ik dit toch liever.

Leerproces

Ten tweede ben ik blij om alles wat het mij geleerd heeft. Voordat ik ms kreeg was en leefde ik best wel ‘los’ zegmaar. Het maakte mij allemaal niet zoveel uit, kwam wel aanwaaien en ik keek niet heel bewust naar de toekomst. Nu werd ik heel hard met m’n neus op de feiten gedrukt. Misschien had ik wel helemaal geen toekomst meer. Het werd me even heel duidelijk gemaakt dat je alles uit het leven moet halen wanneer je dat kan. Maarja nu kon ik het dus misschien niet meer.
Jeetje, wat had ik eigenlijk al die tijd zitten doen. Ik wil er wat van maken nu het kan. Het moet nu gebeuren. Als ik geen MS had gekregen had ik niet gestaan waar ik nu sta. Dat weet ik zeker. Waarschijnlijk had ik ook mijn diploma voor gewichtsconsulente niet eens gehaald. Ik was wel begonnen met de studie voordat ik ziek werd maar werkte daarnaast fulltime in de horeca. Daardoor schoof ik het studiewerk steeds weg…

Dit werk moest ik opzeggen, ik trok het niet meer. Ik kwam thuis te zitten en had letterlijk helemaal niks te doen. Ik kon ook niks. Je komt jezelf dan 10x per dag tegen, niet altijd even leuk en gezellig. Maar doordat ik geen fluit te doen had ging ik me verdiepen in wat ik nou eigenlijk echt leuk vond. Mezelf een beetje opnieuw uitvinden.

 

Instagram

Ik die tijd begon ik ook wat actiever te posten op Instagram, daar had ik nu toch alle tijd voor. Hierdoor werd ik uiteindelijk door Jordi gevraagd om voor Fit Dutchies te bloggen omdat hij m’n foto’s zo leuk vond.

Zo ging het balletje rollen en is m’n Instagram ondertussen redelijk ontploft. Maar wat vind ik het mooi dat ik mensen kan motiveren om een gezond en fit leven te hebben. Ja, dat had ik 5 jaar geleden ook echt nooit gedacht toen ik met m’n xxl milka reep op de bank lag!

Gezond en fit?
Gezond en fit betekent voor mij overigens niet perse maatje 34 of super grote spierballen. Regelmatig krijg ik berichtjes van mensen met MS of andere aandoeningen van over de hele wereld, dat ze mij een inspiratiebron vinden. Super leuk en heel bizar tegelijk. Ik leef gewoon m’n leven zoals het nu is en daarmee inspireer ik schijnbaar mensen. Voor mij is het heel logisch om door te willen gaan ondanks alles maar dit is dus niet voor iedereen zo.
Na de diagnose kom je in een groot zwart gat terecht waar je alleen zelf uit kan klimmen. Dit moet je ook echt doen, niet blijven hangen in de ellende. Iedere dag heb je de keuze om er het beste van te maken, doe dit ook. Hoop houden en genieten van de goede dagen.

Als ik dan berichtjes krijg van mensen die net de diagnose hebben gehad dat ik hun daarbij help ben ik zo blij en trots. Dat is waar ik het voor doe, al is het maar 1 iemand die ik kan helpen. 1 iemand die van de bank komt. Ik gun het echt niemand om dit alles mee te moeten maken. Dat is ook de reden dat ik er zoveel over deel, hier en op Instagram.
image700 gaatjes verder..

Inmiddels zijn we zo’n 700 gaatjes in m’n lichaam verder. Iedere dag zet ik een spuit copaxone. Sinds kort ben ik overgestapt op de 3x per week injecties, scheelt toch weer zo’n 4 gaatjes per week;) Gelukkig zie je helemaal niks van die littekentjes, dat kan ook heel anders zijn.

Alles gaat nu een tikkeltje rustiger aan. Ik zeg altijd: ik doe nog steeds alles wat ik wil, ik wil alleen wat minder. Of nouja minder, niet meer iedere week stappen, niet meer 40/60 uur per week werken. Ik werk nu 24 uur, verdeeld over 4 dagen. Fulltime zou ook wel kunnen maar dan zou ik daarnaast geen leven meer over hebben en alleen maar slapen.

Sporten is mijn uitlaatklep dus ik ben heel blij dat ik dat nog zoveel kan doen. Daarnaast doe ik ook nog een thuisstudie voor sportvoeding. En afentoe een feestje vind ik ook heel leuk. De balans tussen dit alles vinden was denk ik het moeilijkste, ondertussen is dat wel redelijk gelukt.

 

Mijn omgeving
Je leert de mensen om je heen ook ineens heel goed kennen. Je ziet niks raars aan me, op af en toe een rare kop na dan;). Niet iedereen snapt waarom je bepaalde dingen wel kan en andere dingen niet. Dit zijn natuurlijk ook mijn eigen keuzes. Keuzes die ik moet maken omdat ik niet meer alles in 1 dag of weekend kan proppen. Het is of of en niet meer en en. Ik snap dat mensen dat niet snappen, zelf zou ik het 2 jaar geleden waarschijnlijk ook niet hebben gesnapt. Ik heb me er bij neergelegd, ga mezelf niet meer verdedigen en dit geeft me rust. Je leert, nouja je moet, voor jezelf kiezen. Dit zijn nou eenmaal niet altijd de meest sociale en gezellige keuzes.

Daarnaast word ik er blij van om veel te sporten, mijn lichaam sterker te zien worden ipv af te takelen. In het begin kon ik dit niet combineren. Ik wilde niks anders, niet werken, want stel je voor dat ik m’n laatste jaren als ‘vitaal mens’ een of ander saai baantje heb gedaan. Zo wil ik m’n laatste jaren toch niet slijten. Gelukkig ben ik er nu wel achter dat jullie voorlopig nog wel even aan me vastzitten.

Natuurlijk heb ik ook nog steeds m’n mindere dagen, dagen dat ik baal, dagen dat het echt niet gaat, dat ik me afvraag waarom juist ik dit moest krijgen en dagen dat ik niet in de toekomst durf te kijken. Maar ik probeer zo weinig mogelijk aan die dagen vast te houden. En zoveel mogelijk aan de goede en positieve dagen, die er gelukkig ook veel meer en steeds vaker zijn. Ik word iedere dag moe wakker, ga iedere dag gesloopt naar bed. Maar hoe raar ook, hier leer je mee leven. Als mensen vragen wat mijn klachten zijn vergeet ik vaak de moeheid en zeg ik dat het goed gaat op het moment. Wat eigenlijk ook echt zo is.
image
Wat mijn doel is wordt ook vaak gevraagd omdat ik zoveel sport en afgevallen ben. Hier was ik natuurlijk al mee bezig voordat ik MS kreeg. Midden in je ‘fit journey’ ziek worden is niet niks. Het iedere keer weer opnieuw beginnen na een terugval blijft lastig. Dat je warming up van een maand eerder ineens genoeg is voor je volledige workout omdat je lichaam niet meer aan kan.

Alle kracht en conditie moet weer opbouwen. Maar ik had ergens gelezen dat 80% van de mensen met MS in de eerste 5 jaar veel kilo’s aankomt. Dit wilde ik voorkomen, ik was net 25 kilo kwijt. No way dat dit alles weer terug zou laten komen.

Aan de ene kant klinkt het wel logisch, je gaat troost zoeken, soms kun je ineens niet meer goed bewegen, laat staan sporten. Voeding doet in deze tijden zoveel. Als je niet kunt sporten of bewegen is gezonde voeding 10x zo belangrijk. Voordat ik MS had was eigenlijk vooral uiterlijk en mezelf goed voelen in m’n lijf het hoofddoel. Voor veel mensen die vaak trainen is uiterlijk toch eigenlijk wel het hoofddoel. Ja eerlijk, als we er lelijk van werden zouden we het niet doen toch? Maar als je 5/6x per week traint met alleen een uiterlijk doel vind ik dat je niet goed bezig bent, of in ieder geval niet alles eruit haalt wat zou kunnen. Ik zie het nu als een uitlaatklep, iets waar je doelen mee kunt bereiken. Mijn doel nu is om zo sterk en fit mogelijk te zijn, mocht ik een terugval krijgen dat ik dan zo snel mogelijk weer opkrabbel.

Ondertussen heb ik al een paar keer ondervonden dat het echt helpt als je in goede conditie bent met een terugval. Het is zo mooi om te zien waar je lichaam toe in staat is. Tegelijk ook zo raar dat je zo afhankelijk bent van je lichaam en soms eigenlijk helemaal niks te zeggen hebt. Daarom wil ik op de momenten dat ik wel iets kan zeggen over mijn lichaam ook alles eruit halen. Het keer op keer uitdagen van m’n lichaam blijft mooi en daar geniet ik echt van.

De strijd met mijn lijf zal waarschijnlijk nooit over gaan. Of er moet een wonder medicijn gevonden worden, waar ik stiekem nog wel op hoop. Ik kan me ook niet voorstellen dat dit nooit gevonden gaat worden. Maar of dat nog optijd gaat zijn voor mij? Geen idee! Voor nu ben ik blij met de strijd, blij wat het me allemaal gebracht en geleerd heeft.

 

Noot van team Fit Dutchies:

Wij zijn ongelofelijk trots op je Maartje.
Ongelofelijke doorzetter, topper & bovenal geweldig mens!

 

Check hier meer info over het trainingsschema!

strakke billen banner

 

About The Author

Maartje Havermans

Gewichtsconsulente. Verloor zelf 23 kilo door gezond te eten en sporten. Wil iedereen ervan bewust maken dat gezond eten niet saai hoeft te zijn.

19 Responses

   • Maud

    Hai Maartje,
    Wat leuk om dit te lezen. Ik weet sinds een jaar dat ik ms heb. Na 14 jaar vage klachten kwamen grotere uitvallen. Ik herken je verhaal en vind het een super initiatief om ook positieviteit uit te stralen. Blijven werken aan en met je lichaam is zo belangrijk, mentaal en fysiek. Zet hem op!

 1. Geanne

  Ik kende je nog niet en kwam dit bericht per toeval tegen op Facebook. Heel interessant om te zien hoe jij leven met MS ervaart. Ik heb al 4 jaar MS en ben dit jaar overgestapt van injecties (Rebif) naar tabletten (Tecfidera) en op het moment gaat het heel goed. Ik probeer ook te sporten, maar tijdens het heftige BBG kreeg ik direct een terugval. Nu doe ik lekker yoga en gaat alles heel goed. Ik ga je account op Instagram volgen en ik wens je al het beste toe!

  Reply
  • Maartje

   Fijn dat het nu goed gaat! De BBG is idd vrij heftig, ik merk dat ik met cardio ook meer moeite heb dan met kracht. Je gaat dan toch extra in je reserves die je niet hebt denk ik.. Maar fijn dat je nu iets gevonden hebt wat je leuk vind en werkt voor jou! Ook al het beste voor jou!☺️

   Reply
 2. Marvin

  Heftig! Knap dat je er zo goed mee omgaat. Denk niet dat iedereen dit zo zou kunnen doen wanneer zij een dergelijke diagnose krijgen. Je mag trots op jezelf zijn 🙂

  Reply
 3. Sophie

  Jeetje, je gaat er goed mee om! Mijn moeder heeft nu al 12 jaar ms, en ja zit inmiddels in een rolstoel! Ik ben nog maar 15 en afentoe super zwaar lichamelijk en fysiek . Je moet positief blijven! Alleen dan kom je het verst.

  Reply
  • Maartje

   Heftig Sophie! Ook voor jou.. Positiviteit is inderdaad heel belangrijk. Sterkte voor jullie!😘

   Reply
 4. Linda

  Mooi geschreven! Superknap hoe je ermee om gaat, succes nog verder! Ga zo maar eens je insta bekijken 😉

  Reply
 5. Ewelina

  Wat een motiverend artikel! Heel toevallig ook, mijn MS verjaardag is op 18 oktober (2013). Ga je volgen op Instagram!

  Reply
 6. Aimy

  Wat herken ik mijzelf in jou! Nu 1 jaar de diagnose MS. Wat fijn om anderen tegen te komen, die ook op deze manier in het leven staan met MS. You go girl! 💪🏼

  Reply
 7. Tessa

  Wat goed geschreven.. Ik heb ook 3 jaar geleden de diagnose gekregen en praat er eigenlijk niet graag openlijk over.. Misschien dat ik daarom jouw blog en instagram fijn vindt om te volgen?

  Ik ben sinds kort begonnen met sporten en hopelijk afvallen. Vorig jaar m’n lieve kleine meisje op de wereld gezet en die kilo’s moeten er nog af en m’n lichaam versterken. En wie weet, komt er nog eens een tijd dat ik er ook beter over kan praten 🙂

  Reply
 8. Pauline

  Hey maartje!

  Wat heb ik ontzettend veel respect voor jou! Ga zo door!
  Ik wil je graag volgen op instagram maar helaas kan ik je niet vinden op instagram 🙁

  Liefs
  Pauline

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.