Ook deze week stel ik weer tien vragen aan een topsporter van eigen bodem. Maar van bodem is bij tennisser Robin Haase niet bepaald te spreken. Momenteel staat Robin namelijk op nummer zestig van de wereldranglijst. Tennis is zijn passie en niets of niemand houd hem tegen. In 2008 liet Robin zich opereren aan een knieblessure en herstelde vervolgens anderhalf jaar lang. Hierna kwam hij weer terug in het spel en klimt sindsdien met vastberadenheid terug naar waar hij gebleven was.

Schermafbeelding 2015-10-06 om 17.10.07

1. Wat betekent ‘fit zijn’ voor jou?
Het woord fit laat mij altijd aan twee dingen denken. Namelijk conditie hebben en afgetraind zijn. Wat betreft conditie betekent het voor mij dat je je sport lang kan volhouden zonder dat je heel vermoeid raakt. De betekenis van afgetraind zijn is voor veel mensen verschillend. Voor mij betekent het niet dat je elke spier moet kunnen zien en dat je heel sterk moet zijn maar dat je niet te zwaar bent en een niet te hoog vetpercentage hebt.

2. In welke mate is gezonde voeding belangrijk voor jou?
Gezonde voeding is een belangrijk aspect voor een topsporter. Zelf heb ik nogal een ‘apart’ lichaam dus bij mij werkt het allemaal net wat anders. Mijn opname van proteïne functioneert bijvoorbeeld niet goed en deze is erg belangrijk voor het opbouwen van spieren. Dit zijn dus uitdagingen waar je oplossingen voor moet vinden. Ik let ook erg op wat ik drink. Gedurende de dag drink ik bijna alleen maar water. Alleen tijdens trainingen en wedstrijden drink ik een speciale energy drank.

3. Wat maakt jou als persoon zo succesvol in je sport?
Als je kijkt naar topsporters hebben zij uiteindelijk meerdere dingen met elkaar gemeen. Een daar van is doorzettingsvermogen. Zelf heb ik vanaf jongs af aan de wil gehad om te winnen. Verder ben ik ook steeds opzoek naar dingen waar ik mijzelf in kan verbeteren. Met het investeren in mijn eigen carrière ben ik dus eigenlijk constant bezig. Hiervoor moet je dus ook egoïstisch kunnen zijn. Voor mij staat tennis op nummer één en daar zal alles voor moeten wijken. Je moet ook goed met omstandigheden zoals het vele reizen of het vaak alleen zijn kunnen omgaan.

4. Wie is jouw voorbeeld en waarom inspireert hij of zij jou?
Toen ik een jaar of vijf was, was Andre Agassi mijn voorbeeld. Zijn spel, karakter en manier van kleden maakte een grote indruk op mij. Op latere leeftijd kon ik ook ontzettend genieten van spelers zoals Marat Safin en David Nalbandian. Dat waren geen voorbeelden maar meer een soort van living legends voor mij. Het was dan ook erg gaaf en een grote eer om tegen de twee laatst genoemde nog gespeeld te hebben.

5. Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?
Door mijn slechte knie heb ik de afgelopen jaren mijn doorsnee dagen wat moeten aanpassen. Gelukkig kan ik door de juiste therapie en oefeningen steeds stapje bij stapje meer. De maanden november en december zijn voor mij de trainingsmaanden van het jaar. In deze maanden ziet een doorsnee dag voor mij als volgt uit. Ik begin met een ontbijt en tennis dan twee uur lang. Hierna lunch ik en tennis ik weer een tot anderhalf uur. Dan eet ik weer wat kleins en train ik anderhalf uur aan kracht of conditie. Ten slotte is het tijd voor het avondeten en rust. Dit schema varieert in volgorde en tijden maar is wel ongeveer wat ik op een dag doe als ik mij goed voel.

6. Waar kunnen we jou vinden als je niet op de baan staat?
Vanwege het vele reizen vind ik het heerlijk om thuis te zijn. En dan bedoel ik ook echt thuis. Zo af en toe een dagje op de bank hangen en helemaal niets doen vind ik heerlijk. Na zo’n dagje probeer ik altijd met vrienden en familie af te spreken en gezellig wat te gaan eten of naar de film te gaan. Het kan van alles zijn zoals bijvoorbeeld een andere sport te spelen.

12086864_738186462978396_1933912121_n

7. Favoriete toernooi?
Wimbledon is het grootste en bekendste toernooi ter wereld. Als je op de club komt dan heerst er een sfeer die je niet uit kan leggen, zo uniek en gaaf. Daarom is Wimbledon mijn meest favoriete toernooi.

8. Wat staat er op je agenda de komende weken?
In de komende weken speel ik nog een aantal toernooien namelijk in Rennes, Moskou, Basel en Parijs. Na deze toernooien is het seizoen voor mij afgelopen en ga ik eventjes mijn rust nemen. Vervolgens begint het preseason weer en ga ik vol aan de bak om mij voor te bereiden op de Australian Open.

9. Op welk moment kijk jij het aller trotst terug?
Zowel op de tennisbaan als er buiten zijn er veel momenten waar ik trots op ben. Ik denk dat je mij deze vraag misschien beter na mijn carrière nog een kan vragen omdat ik mij er dan misschien meer bewust van ben en ook bij stil sta bij wat er allemaal is gebeurd. Op het moment ben ik daar namelijk helemaal niet mee bezig.

10. Wat wil je graag nog bereiken in je carrière?
Het zou mooi zijn als ik de komende jaren de top vijftig weer kan bereiken en uiteindelijk ook mijn beste ranking kan verbreken. Dat zou dus betekenen dat ik bij de eerste dertig kom te staan. Dat zou fantastisch zijn. Als je dan in die top dertig staat wil je natuurlijk weer meer dus dan is er nog steeds ontzettend veel te bereiken. Laten we het er op houden. The sky is the limit.

Wil je graag meer weten over Robin? Klik dan hier voor zijn website.

 

Sports female NL 011015 - 250615 336x280

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

One Response

  1. Marvin

    Tof om te zien dat hij na zo’n vervelende blessure weer de weg omhoog heeft ingeslagen. Hoop dat hij snel weer in de Top 50 staat 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.