Het is weer tijd voor ’10 vragen aan’ en deze keer met niemand minder dan judoka Mark Huizinga! Met maar liefst 19 medailles op zak blijft Mark actief in de Nederlandse sportwereld en is momenteel voorzitter van de Survival Bond Nederland en Chef de Mission voor de Jeugd Olympische Spelen. Expeditie poolcirkel of een maandelijkse survivalrun… het maakt niet uit. Mark zit in ieder geval nooit stil en is en blijft een fanatiekeling. Mark pakte zelfs vorige week na zeven jaar na het beëindigen van zijn carrière de wereldtitel veteranen in zijn gewichtsklasse!

BeiPzsAIMAEcL7Ck

1. Wat betekent ‘fit zijn’ voor jou?
Je fit en energiek voelen. De kracht hebben om juist in het dagelijks leven van alles aan te kunnen pakken. Of het nu een dag gewoon werken is of een zware doos naar zolder sjouwen. Binnen de sport voel ik me fit als ik niet word beperkt door vermoeidheid of snelle verzuring. Lekker door kunnen gaan met wat je leuk vindt.

2. Wat maakt jou als persoon zo succesvol in je sport?
Doelen stellen en dan bepalen welke keuzes daarvoor nodig zijn en dan elke dag leven naar je keuzes. Het zijn heel veel kleine bouwsteentjes die je elke dag bij elkaar moet brengen om te bouwen aan je einddoel. Als je dat niet doet, breek je weer af wat je hebt opgebouwd. Ik kan consequent leven voor mijn einddoel.

3. Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?
Ik heb geen doorsnee dagen, elke dag kan anders zijn. Ik heb geen vast dienstverband dus mijn werk, sport en privé kunnen elke dag of week anders verdeeld zijn.

4. In welke mate is gezonde voeding belangrijk voor jou?
Voeding is de brandstof om de juiste energie te kunnen leveren. Gelukkig (of misschien wel helaas) is het menselijk lichaam zeer vergevingsgezind. Zeker op de korte termijn. Met veel verschillende soorten voeding kan het lichaam prestaties leveren. Als het lichaam een machine was, was al lang exact bepaald wat de optimale samenstelling van het voedsel is. Natuurlijk weten we tegenwoordig best veel over gezonde voeding, maar honderd procent zekerheid komt er nooit. Anders bestonden er niet duizenden boeken over de juiste gezonde voeding. Reken maar dat er tot in de eeuwigheid nieuwe diëten en ideeën komen over wat nou de ultieme samenstelling is van je voeding. Zelf probeer ik ‘gewoon’ gezond te eten zonder dat ik me strak aan een dieet houd. Niet te vet, afwisselend, voldoende groente en fruit etc.

5. Hoe was de overstap van topsporter naar trainer voor jou?
Ik merk dat het een voordeel is dat ik het hoogste heb bereikt als sporter. Ik hoef mij als coach niet te via een sporter te bewijzen. De overstap van sporter naar trainer vond ik niet moeilijk. Als sporter was ik erg analytisch en die denkwijze gebruik ik om sporters te ondersteunen en wijzer te maken.

6. Welke boodschap of mentaliteit probeer jij over te brengen als trainer?
Als je de top wilt bereiken moet de drive diep van binnen komen. Ouders, coaches, publiek, media, sponsoren of wie dan ook, kunnen alleen externe motivatie geven. Die externe motivatie gaat nooit voldoende zijn als je lang, hard en intensiever dan ooit zult moeten trainen en leven voor je sport.

7. Waar houd je je naast judo graag mee bezig?
Sinds 2013 is survivalrun mijn sport en doe gemiddeld één keer per maand. Ik vind het heerlijk om tegenwoordig buiten te sporten, in weer en wind. Met survivalrun kan ik mezelf fysiek en mentaal pijnigen door diep te gaan. Sinds juni 2015 ben ik voorzitter van de Survival Bond Nederland, sinds 1991 de sportbond voor survivalrun. Verder begeleid ik talentvolle sporters in mijn rol als Chef de Mission voor Jeugd Olympische Spelen. Dat zijn de Olympisch Spelen tot 18 jaar. Vorig jaar waren die in China en in 2018 zijn die in Argentinië. Daarnaast geef ik voornamelijk judoclinics en presentaties.

8. Hoe kijk je terug op je overwinning bij Expeditie Poolcirkel?
Expeditie Poolcirkel was een mooi avontuur. Ik ben graag buiten in de natuur en hou van sport en competitie. Binnen dit TV-format krijg je natuurlijk te maken met onderlinge verhoudingen, stemgedrag, enzovoorts. Dat is niet mijn favoriete onderdeel maar ik heb getracht mij er niet veel van aan te trekken. Rustig blijven, overzicht houden en genieten van de dingen die je mag beleven. Uiteindelijk heeft dat me de overwinning opgeleverd.

9. Wat wil je graag bereiken in de komende jaren?
Actief blijven binnen de Nederlandse sportwereld. Als actief sporter, judotrainer, Chef de Mission en sportbestuurder. Ik ben nog op zoek naar een functie waarin ik mijn bijdrage kan leveren aan meer sportbeleving.

10. Favoriete uitspraak?
Die heb ik niet.

Wil je een kijkje nemen op de website van Mark Huizinga? Klik dan hier.

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.