Maran van Erp, 25 jaar oud, fysiotherapeute en heeft ook nog eens de Olympische spelen in het vooruitzicht. Hoe doet ze het allemaal? Maran is voetbalster bij PSV en beantwoord dit keer de ’10 vragen aan’.

Maran van Erp

1. Wat betekent fit zijn voor jou?
Fit zijn voor mij betekent dat mijn lichaam alles aan kan wat ik van hem vraag. Hiermee bedoel ik dat ik voldoende kracht kan leveren, de goede snelheid en wendbaarheid heb en dat ik genoeg energie heb om mezelf tijdens een training of wedstrijd 100% te geven.

2. Hoe combineerde je (vroeger) school/studie met topsport?
Vroeger, toen ik nog fysiotherapie studeerde in Eindhoven, trainde ik om 4 uur ‘s middags in Tilburg. Doordat ik toen nog geen rijbewijs had moest ik rond half 2 weg van school om vervolgens met de trein naar Tilburg te gaan. Gelukkig bestond er op mijn school een topsportregeling. Hierdoor kon ik mijn toetsen op een andere dag plannen als ik bijvoorbeeld een wedstrijd had. Omdat ik heel wat uren op school miste, moest ik als ik ‘s avonds thuis kwam nog heel wat voor school doen. Nu werk ik als fysiotherapeute en heb mijn uren zo in kunnen plannen dat ik ook nog elke dag kan gaan trainen.

3. In welke mate is gezonde voeding belangrijk voor jou?

Ik vind het belangrijk om goed voor mijn training of wedstrijd te eten zodat ik alles binnen heb om zo goed mogelijk te presteren. Na een training of wedstrijd zorg ik dat ik snel alles weer aanvul om het herstel te bevorderen.

4. Wie is jouw voorbeeld en waarom?
Ik heb geen voorbeeld in het vrouwenvoetbal. Wel heb ik respect voor Ireen Wüst. Ik vind mooi hoe zij leeft voor de sport en hoe hard zij traint om elke keer opnieuw weer de beste te zijn.

5. Had je ooit gedacht dat je het zo ver zou ‘schoppen’?
Vroeger voetbalde ik altijd op straat met mijn broertje en kinderen uit de buurt. We hadden dan voetbalshirtjes van PSV aan met onze eigen naam achterop onze rug. Voor de jongens zou dit later nog weleens echt kunnen gebeuren maar voor mij niet, dacht ik toen, er was namelijk nog geen profcompetitie voor vrouwen. Ik voetbalde altijd in jongensteams en dacht dat ik daarna naar het amateur vrouwenteam van mijn toenmalige club, RKVVO, zou gaan. Net op het moment dat ik die overstap zou gaan maken, werd de Eredivisie vrouwen opgericht. Ik ben toen bij Willem II gaan spelen, vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar VVV- Venlo en nu speel ik bij de club waar ik vroeger al shirtjes van aan had, PSV.

Maran van Erp

6. Hoe bereid je je (mentaal) voor op een belangrijke wedstrijd?
De voorbereiding van een wedstrijd begint ongeveer een week van te voren. De trainers hebben de tegenstander geanalyseerd en hebben een tactiek gekozen. Deze tactiek trainen we de hele week. Ook kijken we beelden zodat we weten hoe de tegenstander speelt. Op de wedstrijddag komen we al vroeg bij elkaar op de club, hier eten we samen en spelen soms nog een spelletje om even te ontspannen. Vanaf het moment dat we in de kleedkamer zijn gaat het vizier volledig op de wedstrijd. We hebben altijd muziek opstaan met een aantal nummers die altijd gedraaid moeten worden. Wanneer ik omgekleed ben, neem ik mijn taken nog even door zodat ik meteen scherp aan de wedstrijd kan beginnen.

7. Wat is tot nu toe je mooiste moment?
Het mooiste moment is voor mij geweest dat ik vlak na mijn blessure voor het Nederlands elftal werd opgeroepen. In mei maakte ik mijn debuut en in juni mocht ik mee naar het WK in Canada, waar het Nederlands elftal voor de eerste keer aanwezig was. We kwamen door de poulefase, wat al een hele prestatie was. Helaas verloren we de 1/8 finale van Japan met 2-1.

8. Wat zijn volgens jou de minder leuke kanten van topsport?
Topsport neem veel tijd in beslag hierdoor heb ik soms maar weinig tijd om iets voor mezelf te doen. Omdat ik niet genoeg verdien met alleen voetbal moet ik daarnaast ook nog werken. Het gebeurt daarom weleens dat ik een weekendje weg met vriendinnen af moet zeggen of dat ik niet naar een verjaardag kan komen.

9. Wat staat er op je agenda komende tijd?

In de competitie zijn we met PSV nog steeds in de race voor het kampioenschap en ook zitten we nog in het bekertoernooi. In maart begint met het Nederlands elftal het olympisch kwalificatie toernooi, we spelen dan tegen Noorwegen, Zweden en Zwitserland. De winnaar van dit toernooi plaats zich voor de Olympische Spelen deze zomer in Rio de Janeiro.

10. Favoriete quote?
I don’t have dreams, I have goals. Now, it’s on to the next one – Harvey Specter

Maran2

Wil je Maran graag volgen?

Klik dan hier om naar haar Instagram feed te gaan.

 

 

Fit Dutchies tees & tanktops voor €9,99?

Klik hier!

fit dutchies tee

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.