Het is weer tijd voor een nieuwe reeks ’10 vragen aan’ topsporters van eigen bodem. Dit keer aan Maarten Brzoskowski. Maarten is professioneel zwemmer bij het NTC in Eindhoven en gaat in augustus ons land vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in Rio. Ook studeert Maarten nog fysiotherapie aan de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Hoe doen ze het toch? Vandaag lees je een nieuwe ’10 vragen aan’.

1. Vanaf welk moment realiseerde je dat je erg succesvol zou worden in jouw sport?
Ik was vroeger niet het grootste talent binnen de zwemsport, maar ik bleef altijd wel grote stappen maken. Op mijn vijftiende kwalificeerde ik me voor mijn eerste internationale toernooi en mocht ik bij de KNZB gaan trainen. Hier waren de faciliteiten nog veel beter en werd ik nog sneller beter. Toen ik zestien was verbrak ik mijn eerste Nederlands Record (bij de jeugd) en mocht ik meedoen aan de Europese Jeugdkampioenschappen. In dat jaar waren ook de Olympische Spelen (Londen 2012). Alhoewel ik toen nog wel grote stappen moest maken, ging ik er in geloven dat ik er bij de volgende Olympische Spelen bij kon zijn. Hier ergens was dus het moment dat ik me dat ging realiseren.

2. Wat zijn je doelen voor de Olympische Spelen buiten een overwinning?
Natuurlijk ga ik naar de Olympische Spelen om goed te presteren. Ik start individueel op de 400m vrije slag en in het estafetteteam 4x200m vrije slag. Finale plaatsen (top 8) op beide afstanden zouden geweldig zijn. Een ander doel dat ik daar heb is om gewoon echt te genieten dat ik hier mag zijn. Dat is namelijk echt een voorrecht omdat het zo moeilijk is om de Olympische Spelen te halen. Een teamgenoot van mij kwam laatst met de uitspraak: “geniet nooit met mate”, en dat ga ik dus ook niet doen. Alleen is het natuurlijk wel zaak om er voor te zorgen dat het ‘genieten’ niet er voor gaat zorgen dat de prestaties er onder lijden.

Maarten

3. In welke mate is gezonde voeding belangrijk voor jou?
Gezonde voeding is uiteraard heel belangrijk voor mij. In principe hoef ik niet heel erg op te letten hoeveel calorieën ik binnen krijg. Ik train namelijk enorm veel en verbrand dus ook heel veel. Hetgeen wat ik binnen krijg moet natuurlijk geen “rotzooi” zijn. Een mooie vergelijking vind ik dat je niet de goedkoopste olie in een Ferarri gooit, toch? Je wilt gewoon goede voeding binnen krijgen en de juiste voedingsstoffen op het juiste moment. Zoals eiwitten zo snel mogelijk na je inspanning. Ik volg dus geen dieet, maar let wel op mijn voeding.

4. Hoe ziet een trainingsdag voor jou uit met de Olympische spelen in het vooruitzicht?
In de afgelopen jaren zagen mijn dagen er als volgt uit. Om tien voor zeven sta ik op en heb ik een uur later landtraining. Dit zijn vooral oefeningen op het droge waarbij we trainen op core-stabiliteit en blessurepreventie. Dit dient dan ook als warming up. Om half negen begint de zwemtraining en deze duurt tot half tien. Om kwart voor elf heb ik dan krachttraining die ongeveer een uur en kwartier duurt. Tussen twaalf en vijf heb ik rust en tijd voor mezelf. Om vijf uur begint de tweede zwemtraining van de dag tot zeven uur. Om kwart over tien is het tijd om te gaan slapen. Tussendoor is het vooral eten, slapen en studeren. Ik heb dit eerder dit jaar ook vastgelegd in een filmpje.


5. Op welke dag in je zwemcarrière kijk je het trotst op terug?

Momenteel heb ik eigenlijk drie momenten waar ik het trotst op ben en dus eigenlijk niet uit kan kiezen. Ten eerste kwalificeerde ik mij in december 2015 voor individueel voor de Olympische Spelen. Tijdens het EK Londen in mei 2016 verbrak ik voor het eerste een Nederlands Records bij de senioren. Deze was in handen van Pieter van den Hoogenband. Ten slotte werd ik tijdens ditzelfde EK samen met het estafetteteam 4x200m Europees Kampioen.

6. Hoe combineer jij je studie met je sport?

Ik studeer fysiotherapie aan de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Eigenlijk heb ik nooit naar andere opleidingen gekeken, omdat dit mij altijd het meest trok. Ik zit nu in het derde jaar en heb nog nooit spijt gehad van deze keuze, dus prima. In het eerste jaar kon ik nog wel redelijk vaak naar school (drie, vier dagen per week). Dit is langzaam aan afgenomen omdat het zwemmen steeds meer tijd en energie vroeg. Dit jaar heb ik maar één periode op school kunnen volgen, en in deze weken ben ik nooit vaker dan twee dagen in een week naar school kunnen gaan. Dat maakt het op zich wel lastig, maar uiteindelijk is het wel gelukt om al mijn studiepunten te halen. Dit komt doordat ik een fijne klas had die mij graag hielp. Ook omdat Fontys een topsportbeleid heeft waardoor het een en ander mogelijk is. Zoals het verschuiven van toetsen.

WhatsApp-Image-20160724

7. Wat zijn volgens jou de minder leuke kanten van topsport?
Mijn wereld is heel klein. Al mijn vrienden zijn zwemmers en daarbuiten heb je weinig tot geen tijd en energie om andere dingen te ondernemen. Met name omdat de dingen die mijn leeftijdgenoten leuk vinden, mij niet helpen om sneller te zwemmen (bijvoorbeeld uitgaan in het weekend). Daarom kies ik er bijna altijd voor om dit soort dingen niet te doen. Dat is wel eens minder leuk, maar uiteindelijk is het het allemaal waard als je ziet wat ik mee mag maken!

8. Hoe bereid jij je (mentaal) voor op een belangrijke wedstrijd?

Ik heb geen bepaalde rituelen. Ik probeer dingen gewoon lekker simpel te houden. Ik ga dan wel naar de Olympische Spelen, maar daar ligt een zwembad dat ook gewoon 50m lang is en waar ik een baan krijg waarin ik zo snel mogelijk 8 baantjes moet trekken. Dingen groter maken dan ze zijn, daar ga je niet harder van zwemmen. En dat is uiteindelijk het enige dat echt telt.

9. Wat maakt jou als persoon zo succesvol in je sport?
Ik heb heel erg veel plezier in mijn sport. Ik hou er gewoon van om in het water te zijn en me elke dag probeer te verbeteren. Ik ga nooit met tegenzin naar een training of wedstrijd, en dat is denk ik de grootste reden dat ik steeds sneller blijf gaan.

10. Wat is nog je ultieme droom als zwemmer en persoon?
Dat als ik stop met zwemmen, ik tevreden kan zijn met mijn carrière. En dat hoeft dan nog niet eens in prestaties te zijn, maar vooral dat ik altijd plezier in de sport heb gehouden en ik voor mijn gevoel er alles aan gedaan heb om zo succesvol mogelijk te zijn.

Bestemming Rio: Zwemmer Maarten Brzoskowski

Wil jij maarten op zijn weg naar Rio volgen?
Klik dan hier voor zijn Facebook pagina.

 

Ontmoeten wij jou tijdens onze Tour?

www.fitdutchiessummertour.nl

inger summer tour

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.