Canicross? Veel van ons hebben er misschien nog nooit van gehoord maar Gwen Ketting kan ons er alles over vertellen. Deze fysiotherapeute werd afgelopen jaar tegen haar eigen verwachtingen in Nederlands Kampioen in haar sport. Vandaag lees je weer een nieuwe ’10 vragen aan’ een topsporter van eigen bodem.

12107813_439451452910633_5219534901981336415_n

1. Kun je wat meer vertellen over canicross?
Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken. Zo legt de loper en hond samen zo snel mogelijk een parcours af over onverharde paden. De sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen nodig (liefst met profiel). Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond en voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond. Ook lijkt het voor sommigen meer op vliegen.

In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit. Er worden jaarlijks ongeveer twaalf wedstrijden georganiseerd, waaronder sinds 2012 ook een officieel NK. Bij de meeste wedstrijden wordt een tijdritstart toegepast waarbij individueel om de dertig seconden word gestart. Dit voorkomt dat honden te dicht op elkaar zitten, elkaar uitdagen of hinderen. Het is altijd verstandig om het parcours van te voren te verkennen, liefst wandelend met de hond. Voordeel is dat de hond de route dan kent en je minder hoeft bij te sturen of kans hebt op foutief lopen. Ook zodat je zelf goed weet waar eventuele obstakels en lastige stukken zitten. De route wordt met lint en pijlen gemarkeerd maar net als bij een trail wordt er van de deelnemers verwacht dat ze zelf goed opletten. De afstanden zijn meestal twee à drie kilometer voor de korte afstand en vijf à zes kilometer voor de lange afstand.

2. Waar komt jouw interesse voor canicross vandaan?
Mijn interesse voor het canicross is vanzelf gegroeid. Eigenlijk begon het allemaal zonder serieuze doelen. Ik liep pas twee jaar hard bij een atletiekvereniging, maar ik was opzoek naar iets nieuws. Per toeval kwam ik er achter dat in Valkenburg een hardloopwedstrijd was, mét hond, canicross dus. Ik had er wel al eens van gehoord maar het had nooit mijn interesse gewekt. Aangezien ik opzoek was naar een nieuwe prikkel en een nieuwe uitdaging, toch maar ingeschreven. Op de wedstrijd herkende ik een paar dames, en zij mij. Dankzij die meiden ben ik meteen aan wedstrijden kunnen beginnen met goed materiaal. Ik had ze al verteld dat ik nog nooit met mijn hond hardgelopen had, maar ze hadden vertrouwen in mij en mijn hond Darco. Het vertrouwen was terecht, ik eindigde als vierde op deze wedstrijd. Ik was meteen verkocht. Het moment dat je ziet en ervaart dat je hond aan het genieten is en merkt dat je samen een team is onbeschrijfelijk. Het enige dat telt ben jij en je hond. Samenwerken en vertrouwen hebben in elkaar is erg belangrijk. Wat het zo bijzonder maakte was dat Darco de sport gelijk begreep en volledig op mij vertrouwde zonder enige training. Natuurtalentje zullen we maar zeggen.

13892289_530116247177486_6713931928304505975_n

3. Wat zijn de vereisten voor de hond wil je graag meedoen aan canicross?
Vereisten voor canicross zijn er niet. Met iedere hond is het mogelijk om te beginnen met canicross. Wel moet je voor jezelf een beslissing maken of je mee wil gaan in de wedstrijdklassen of dat je ervoor kiest om lekker recreatief te lopen. Indien je kiest om mee te gaan in de wedstrijdklasse, is het wel handig om je eerst te verdiepen in verschillende rassen. Er worden in het buitenland speciale rassen gefokt voor deze sport. Deze honden zijn gemaakt om te lopen. Maar bedenk dan ook dat dit honden zijn met pit en veel energie. Deze hebben dus veel aandacht nodig.

4. Wat voor een hond heb je zelf en wat maak hem of haar speciaal?

Zelf heb ik een Duitse Staande Korthaar die niet gefokt is voor deze sport. Mijn hond Darco is van nature een jachthond. Zijn jachtinstinct is niet altijd positief aangezien het parcours altijd onverhard en in het bos is. Konijntjes of vosjes zijn soms een belemmerende factor tijdens een race. Buiten het feit dat hij graag achter wilde dieren aan gaat loopt hij prima en zou ik hem voor geen andere hond willen ruilen! Een hond moet voor je willen werken. Hij of zij moet op je vertrouwen en andersom. Een goede band tussen baasje en hond versterkt het team.

13177474_498355977020180_1672373258877776074_n

4. Zijn er nog meer sporten die je graag doet?
Ooit ben ik begonnen met wedstrijdzwemmen. Door meerdere blessures ben ik gestopt met deze sport en ben ik gaan spinnen. Spinnen vond ik op een gegeven moment niet meer leuk en merkte ik dat ik meer een buitenmens was en ging de sport dan ook buiten zoeken. In de zomer ben ik met goed weer te vinden op het water. Dan probeer ik minimaal één of twee keer per week op mijn monoski te staan (tevens een perfecte core-training en een training voor krachtuithouding). Buiten het waterskiën loop ik hard. Dit om mijn eigen conditie op pijl te houden en de technieken te verscherpen. Daarbij probeer ik nog zo’n een á twee per week met Darco het bos in te gaan om lekker samen te trainen.

5. Naar welk moment kijk je het aller trotst terug?
Na mijn eerste wedstrijd in Valkenburg ben ik “gescout” geworden door Jessica en Bianca. Een week na mijn eerste wedstrijd stond ik op het NK in Helden. Zelf zonder enige verwachting, tweede keer hardlopen met mijn hond, tweede wedstrijd ooit. Verwachtingen had ik niet, genieten stond voorop. Tot mijn verbazing ging Darco weer vliegend weg tijdens de start, inhalen ging perfect, versnellen ging prima, heuvels op en zelfs de afdalingen gingen perfect. Tot mijn verbazing (maar denk ook van ieder ander) behaalde ik de eerste plek. Iets wat ik nooit had kunnen dromen. Na mijn tweede wedstrijd ooit Nederlands Kampioen Canicross op de korte cross (2,5km). Dankzij Jessica en Bianca ben ik doorgegaan met deze sport, met alle benodigdheden en de nodige tips en tricks. Mede dankzij het vertrouwen wat zij in mij en Darco hadden heb ik deze titel behaald.


6. In welke mate is gezonde voeding belangrijk voor jou en de hond?

Voeding is voor mij op dit moment nog niet zo van belang. Ik geniet, ik geniet van het leven en doe wat ik leuk vind en denk daarbij niet zo zeer aan de calorieën en voedingsstoffen bijvoorbeeld. Gezonde voeding is natuurlijk belangrijk, maar zo af en toe cheaten mag ook. Zo’n zes weken voor de wedstrijd ga ik pas serieus op mijn voeding letten en zorg ik dat ik weer volledig gezond ga leven. Omdat de afstanden maar kort zijn is het niet heel belangrijk om bijvoorbeeld koolhydraten te loaden. En ja, natuurlijk zou ik misschien nog beter presteren wanneer ik altijd maar op mijn voeding let, maar helaas ontbreekt het soms een beetje aan discipline. Vooral genieten dat is belangrijk. Voeding voor de hond is ook belangrijk zodra je wekelijks wedstrijden gaat lopen en ontzettend veel traint. Je leert met je hond lezen en schrijven, je merkt aan de hond wanneer hij of zij niet genoeg binnen krijgt of juist andere voeding nodig heeft. Ook door veel te praten met andere binnen deze sporttak kom je er achter wat de geschikte voeding is voor je hond.

7. Waar in Nederland kunnen onze fitdutchies terecht voor cursussen of trainingen?
Canicross is vooral bekend in het buitenland. Vooral in Belgie, Duitsland, en Frankrijk. In Nederland is het helaas nog erg onbekend. Toch zijn er al een aantal plekken waar je terecht kan. Op canicrossnederland.nl staan de wedstrijden en workshops online. Ook via de facebookgroep canicross forum kom je achter verschillende trainingsmogelijkheden. Omdat de sport nog onbekend is hier in Nederland zijn er nog geen echte verenigingen (buiten Canicross Nederland). Wel zijn er steeds meer mensen die zich samen pakken om toch een groepje te vormen. Zo zijn we in Limburg bezig met het opstarten van canicross Limburg-Zuid. Samen met een groepje van twaalf deelnemers trainen we toe naar de wedstrijd in Valkenburg.

8. Hoe ziet een canicross training er precies uit?

Uiteindelijk is het baasje de zwakke schakel in het team. Belangrijk is dus dat jij als loper een goede conditie opbouwt. Hoe meer jezelf mee kan gaan met je hond, hoe makkelijker het is voor de hond en hoe sneller je gaat. Trainingen bestaan dus voor een deel uit hardlooptraining zonder hond. Denk hierbij aan techniektraining, corestability training, maar ook krachttraining en conditietraining. Uiteindelijk combineer je je training vaak met een rondje met je hond. Wanneer je gaat trainen met je hond blijf je letten op je eigen techniek, maar natuurlijk gaat het er om dat je je op de momenten dat je met je hond traint hem of haar aanmoedigt. Ook is het belangrijk dat je de commando’s traint. Een training met hond bestaat meestal dus uit het oefenen van de start, oefenen van commando’s en het inhalen. Iedereen mag zelf zijn commando’s verzinnen, zolang je hond er maar op reageert en begrijpt wat de bedoeling is. Veel gebruikte commando’s zijn bijvoorbeeld ‘links’, ‘rechts’, ‘vooruit’, ‘door’ en ‘gogogo’.

10. Wat zijn je doelen voor de komende jaren?

Mijn volgend doel is om in oktober aan het EK Canicross in Tsjechië deel te nemen. Gevolgd door het NK in november. Tijdens het EK ga ik proberen de top 10 te behalen. Je blijft te maken hebben met dieren dus niets is zeker. Maar we gaan er voor, trainingen zijn al in volle gang. Maar natuurlijk staat genieten voorop. Tijdens het NK zal ons doel zijn onze titel te verdedigen!

12238037_439451202910658_7687000689752125016_o

Wil je Gwen en Darco volgen op hun weg naar het EK en NK? Klik dan hier.

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.