Sinds 2007 behoort zij al tot de absolute wereldtop. Zwemster Femke Heemskerk, 28 jaar oud, Olympisch-, Wereld- en Europees kampioen. Met de Olympische Spelen van 2016 in het vooruitzicht bereid zij zich momenteel optimaal voor in Narbonne, Frankrijk. Voor onze nieuwe categorie stelde ik haar tien vragen.

image1

 

1. Wat betekent ‘fit zijn’ voor jou?
Fit zijn betekent voor mij dat je je goed voelt en dat je in balans bent. Je voeding, vochtinname en slaap zijn allemaal erg belangrijk voor het herstel. Eten, trainen, slapen en dat op repeat.

2. Hoe ziet een doorsnee dag voor jou uit?
Ik sta om kwart over zes op en begin dan iets voor zeven aan een landtraining. Hierna een zwemtraining van ongeveer twee uur. Vervolgens eet ik wat en ga ik een paar uur slapen. De middag begint dan met een krachttraining gevolgd door weer twee uur zwemmen. Daarna wil ik het liefst eten en gelijk slapen…

3. Wat is jouw trainingsvisie en wat houd jou gemotiveerd?
Mijn doelen houden mij gemotiveerd. Als ik het soms moeilijk heb in een training dan praat ik tegen mezelf. “Wil je nu op het podium komen of niet?” “ja!” En dan ga ik weer.
Mijn visie is dat je het beste uit alle trainingen moet halen en vooral ook op de details moet blijven letten. Elke baan beginnen met een goede onderwaterfase, strak keerpunt en een goede finish. Tijdens het WK in Doha won ik de honderd meter omdat ik zo’n goede finish had vergeleken met de rest. Dat blijf ik dus goed oefenen!

4. Wat maakt jou als persoon zo succesvol in jouw sport?
Ik denk dat ik een talent en een goed gevoel voor water heb. Daarnaast heb ik een grote toewijding, discipline en een grote werklust.

5. Wie is jouw grote voorbeeld?
Er zijn er veel die ik bewonder en misschien wel benijd voor wat ze gepresteerd hebben. Maar iemand die een voorbeeld voor mij was en is, is Marleen Veldhuis. Zij is zo ontzettend gedreven en heeft ongekend veel discipline. Toen zij de bronzen medaille won op haar allerlaatste race tijdens de Olympische Spelen was ik enorm trots. Ook gaf het mij kracht omdat ze door al haar toewijding en discipline bereikt heeft wat ze zo graag wilde. Namelijk het Olympisch podium.

6. In welke mate is gezonde voeding belangrijk voor jou?
Enorm belangrijk. Het is eigenlijk heel simpel: je moet aanvullen wat je verbruikt. En ook goed nadenken over wat je gaat verbruiken op de dag die komen gaat. En dat aanvullen probeer ik altijd met zo goed mogelijke producten te doen. Zoals bijvoorbeeld biologisch vlees.

7. Wat staat er op de agenda het komende jaar?
Komend jaar wordt mooi. In december hebben we een EK korte baan in Israel. In april een Olympisch kwalificatie moment en in mei het EK langebaan. Als afsluiter de Olympische Spelen in Rio.

8. Wat is voor jou tot nu toe je hoogtepunt in je zwemcarrière?
Met de estafette is dat natuurlijk het Olympisch Goud van Peking 2008. Individueel gezien hecht ik tot nu toe de meeste waarde aan mijn wereldtitel korte baan op de honderd meter vrije slag afgelopen december.

9. Wat wil je nog graag bereiken wat betreft je zwemcarrière in de komende jaren?
Olympisch individueel podium.

10. Favoriete quote of uitspraak?
Al jaren geleden zei iemand tegen mij “It’s good to be bad, it’s the best time we ever had”. Daarmee bedoelde hij dat je af en toe best wel eens een keer niet volgens de regels hoeft te leven. Dat je bijvoorbeeld een keer op stap gaat en daardoor iets later gaat slapen. Dat geeft soms meer energie omdat je veel plezier hebt gehad. Ik kan soms wel erg streng zijn voor mezelf en dan is dit altijd een mooie reminder.

Wil jij graag nog meer te weten komen over Femke? Klik dan hier!

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

3 Responses

  1. Marvin

    Interessant om te lezen hoe de dag van een topsporter er uit ziet. Je moet er heel wat voor over hebben om die topprestaties te kunnen leveren 🙂

    Reply
  2. Kriwil Talens

    If I had just a tiny bit of her dicipline, I would have been healthier than I am right now! Top, Femke!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.