Zoete aardappel brownies met een kokos twist 

Dit receptje is een variatie op de zoete aardappel muffin die Christina een tijdje terug postte. Ik maakte deze variant omdat ik een onwijze chocolade fan ben en graag wat wilde experimenteren met zoete aardappel en kokos! Lekker als tussendoortje en leuk om uit te delen. Ik heb zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Uit dit receptje kun je ongeveer 12 schattige stukjes brownie snijden of 8 porties voor chococolocoholics!

zoete aardappel brownie tirza

Wat heb je nodig?

  • 335 gram zoete aardappel (twee middelgrote tot grote aardappels)
  • 100 gram havermeel (ultra fine oats)
  • 50 gram gemalen kokos (ground coconut)
  • 4 ontpitte dadels
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 theelepels baking soda of bakpoeder
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram walnoten
  • Honing, agave siroop of ahornsiroop naar smaak
  • Een snufje zout

zoete aardappel brownie tirza 2

Wat moet je doen?

  1. Schil de zoete aardappels en snij ze in blokjes. Kook de blokjes ongeveer 10 tot 15 minuten totdat ze zacht zijn. Giet de gekookte aardappelblokjes af en pureer deze. Laat de puree dan afkoelen tot kamertemperatuur!
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je gewenste bakvorm in (dit kunnen ook bijvoorbeeld muffinvormpjes zijn. Ik gebruikte een cakeblik omdat we niets anders geschikts hadden in huis waar ik op het laatste moment pas achter kwam, mega handig dus haha).
  3. Laat de dadels even in heet water zacht worden en pureer deze daarna samen met de banaan, de eieren en de honing/agave-/ahornsiroop (ik gebruikte twee eetlepels biologische honing) tot een gladde massa.
  4. Voeg dit aan de afgekoelde zoete aardappelpuree en mix dit tot een beslag. Hier kun je het havermeel aan toevoegen, de cacaopoeder, kokos, kaneel, bakpoeder, vanille aroma, gehakte walnoten (hou ook wat walnoten over ter decoratie/als topping) en het snufje zout.
  5. Doe het beslag in je bakvorm en bak de brownies 30 minuten in de oven. Wel even tussendoor checken en in de gaten houden aangezien de temperatuur van oven kan verschillen! Mijn ‘cake’ was nog een beetje nat van binnen maar dat vind ik juist wel lekker en zorgde ervoor dat de stukjes brownie een beetje een plakkerige textuur hadden. Je kunt er nog van alles doorheen doen natuurlijk, eigenlijk wat je maar lekker vind!
 

About The Author

Tirza Winters

Diëtist en voedingsdeskundige, een echte foodie met veel passie om anderen ervan te overtuigen dat een gezonde leefstijl leuk, lekker en gemakkelijk is!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.