Er is veel onduidelijkheid en tegenstrijdige informatie over voeding. Het resultaat? Je weet niet meer wat je moet geloven. Daarom is diëtist en blogger Jonathan Klaassen een serie gestart met tips/weetjes over belangrijke thema’s uit de voedingswereld. Tips of weetjes waar jij zeker weten iets aan hebt. Vorige week kon je tip 1 lezen. Vandaag deelt hij tip 2!

Tip 2: ook vitamines zijn e-nummers!
Je denkt wellicht dat e-nummers enge stofjes zijn die ergens kunstmatig in een fabriek worden gemaakt. Nou, deels klopt dat, sommige e-nummers worden inderdaad kunstmatig gemaakt. Eng zijn ze echter niet hoor, ze worden goed onderzocht
(1). E-nummers moet je daarnaast ook niet over één kam scheren. Zo zijn er een aantal vitamines die ook worden gebruikt als e-nummer, en daar is niks kunstmatigs aan, wist je dat? Bijvoorbeeld vitamine C, A, B2,B3 en vitamine E. En bang voor vitamines ben je niet toch? (bronnenlijst: 2-11).

 

PS
Volgende week deelt hij een tip over speltbrood!

 

Meer Jonathan?
Voor meer voedingstips volg Jonathan op instagram of bezoek zijn site of facebookpagina

 

Voedings -of trainingsschema nodig?
2e item 40% korting!

 

Bronnenlijst

1. Van den Berg, Y, Botermans, M. De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers. Van Lindonk & de Bres Special. 2013. P41-P49
2. De jong, F. Ons Voedsel in getallen. ‘s-Gravenland. Fontaine Uitgevers; 2010. P.23-P25

2.Kamsteeg, J. E=eetbaar? Alle E-nummers, kunstmatige zoetstoffen en andere geur- en smaakstoffen. Haarlem. Becht; 2011. P 50

3.Kamsteeg, J. E=eetbaar? Alle E-nummers, kunstmatige zoetstoffen en andere geur- en smaakstoffen. Haarlem. Becht; 2011. P33

4.Alle over vitamines, mineralen en supplementen. Den Haag. Stichting Voedingscentrum Nederland; 2009. P.29

5.Alle over vitamines, mineralen en supplementen. Den Haag. Stichting Voedingscentrum Nederland; 2009. P.33

6.Whitney E, Rolfes, SR. Understanding Nutrition.
Wadsworth; 2009. Hoofdstuk 11 P. 369

7.Kamsteeg, J. E=eetbaar? Alle E-nummers, kunstmatige zoetstoffen en andere geur- en smaakstoffen. Haarlem. Becht; 2011. P 96-99

8.Whitney E, Rolfes, SR. Understanding Nutrition.
Wadsworth; 2009. Hoofdstuk 10 P. 354

9.Whitney E, Rolfes, SR. Understanding Nutrition.
Wadsworth; 2009. Hoofdstuk 11 P. 382

10.Kamsteeg, J. E=eetbaar? Alle E-nummers, kunstmatige zoetstoffen en andere geur- en smaakstoffen. Haarlem. Becht; 2011. P128-129

About The Author

Jonathan Klaassen
Diëtist & Blogger

no-nonsense diëtist ↔ wetenschappelijk ↔ eigenzinnige schrijfstijl ↔ een bron van verlichting in een wereld van voedingshypes ↔ Blogger

Leave a Reply

Your email address will not be published.